Be the first to read what's new!

Nieuwsbrief

Intra Muros Art Gallery

Wie kan zich kunst inbeelden zonder kleur? 

Kleur speelt een cruciale rol, niet enkel omwille van de esthetische waarde die ze toevoegt, maar ook en vooral door de emotionele en symbolische betekenis die ze kan overbrengen. Kleur brengt sfeer en trekt de aandacht van de kijker, wat een diepgaande impact kan hebben. Ze kan vreugde, verdriet, energie of rust oproepen. De dynamische visuele ervaring die kleur oproept kunnen we ervaren als "poëzie" vertaald naar verhalen en emoties. Poëzie zonder woorden… We nodigen rond dit thema een aantal kunstenaars uit: Dupani, Indra Wolfaert, Mahmoud Saleh Mohammadi en Vanessa Van Meerhaeghe vormen de ruggengraat van deze expo en brengen elk op hun manier het thema "The poetry of colour" tot leven. 

Indra Wolfaert (°1984) is beeldend kunstenaar en kunstdocent met een passie voor schilderkunst. Ze studeerde af aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen en werkt sinds 2009 als docent in diezelfde academie. Ze woont en werkt in Hoboken waar haar atelier, gelegen in het hart van haar huis, een constante bron van inspiratie is. Het is niet alleen haar creatieve ruimte, maar ook een plek waar haar gezin samenkomt. Haar favoriete bestemming is 'de Alpen', waar ze een diepe rust en een gevoel van ruimte ervaart wat ze in de stad niet vindt. Indra heeft een uitgebreid artistiek CV en exposeerde in binnen- en buitenland. Na een pauze als jonge moeder ging ze op zoek naar een vernieuwde beeldtaal die ze vond in de ongerepte natuur met wilde bloemenvelden, die een onuitputtelijke bron van inspiratie zijn en haar schilderijen doordrenken met kleur en emotie. Herinneringen, emoties en natuurlijke elementen transformeren daarbij tot poëtische landschappen. Met waterverf, acrylverf, inkt, krijt en natuurlijke pigmenten creëert ze kleurrijke, poëtische werelden. Haar werk ontstaat door een laagsgewijs schilderproces dat rust, vertraging en reflectie vraagt. Water is een essentieel element in die werkwijze, en brengt letterlijk beweging in haar schilderijen op de grens tussen abstractie en figuratie. De intense kleuren, poëtische sfeer en subtiele details zijn niet alleen zichtbaar, maar bijna voelbaar. 

Mahmoud Saleh Mohammadi (°1979) is een Iraanse kunstenaar, geboren in Teheran. Hij begon zijn artistieke carrière in Iran, studeerde schilderkunst aan de Kunstuniversiteit in Teheran en vervolmaakte zijn opleiding aan de Brera Academie van Milaan, waar hij in 2017 afstudeerde in Fine Arts. Zijn uitgepuurde atelier ademt "Zen" en is gelegen in "Kanaal" in Wijnegem, een kunstzinnige oase die vroeger een stokerij was, ontwikkeld werd door Axel Vervoordt en een inspirerende synergie tussen wonen, werken en artistieke creatie uitstraalt. In 2023 voltooide hij zijn onderzoek aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen. Door gebruik te maken van verschillende hedendaagse kunstdisciplines zoals schilderkunst, site-specifieke installaties en performances zoekt hij artistieke en relationele integratie die wortelt in het sociaal-culturele veld. Mahmoud Saleh Mohammadi combineert de focus, uniformiteit en traditie van Midden-Oosten met het westerse ideaal van creatieve expressie tot een conceptueel oeuvre. In veel van zijn werken combineert hij de iconografie van Perzië met de geschiedenis van Iran, Italië, Japan en andere landen waarmee hij in aanraking komt. Zijn werken, stralen eenvoud en ingetogenheid uit, weerspiegelen persoonlijkheid en prikkelen de nieuwsgierigheid. Ze zijn minimalistisch, abstract-figuratief en iconografisch sterk. Saleh Mohammadi's palet is geërfd van dat van oude Oosterse tapijten waarbij rood, goud, wit en blauw transformeren tot een samenhangend geheel vol symboliek. Het zijn paradoxaal complexe werken waar experiment en vindingrijkheid samenkomen tot een sprekend en poëtisch geheel. Mahmoud heeft een uitgebreid curriculum met tal van exposities in Iran, Italië, Finland, Nederland en Vlaanderen 

Vanessa Van Meerhaeghe (°1974) studeerde modeontwerp aan het Kask in Gent. Ze is van jongs af aan gepassioneerd door tekenen en illustratie maar maakte pas later de keuze om voluit voor een carrière als voltijds kunstenaar te gaan. Haar achtergrond in modeontwerp en illustratie fungeren nu vooral als inspiratiebron. Ze gaat hierbij verder dan het pure esthetische van het creatieproces in de mode maar heeft meer en meer oog voor de manier waarop we onszelf presenteren. Haar werk is kleurrijk, gelaagd en ogenschijnlijk speels, maar onderzoekt tegelijk thema's als vrouwelijkheid, zelfbeeld en de rol van sociale verwachtingen. De figuren, vaak vrouwen, bevinden zich in gestileerde, bijna theatrale omgevingen waarin lichaamstaal en kleine objecten subtiel grotere verhalen suggereren. Er zit vaak een stille ironie in hun houding, een spanning tussen ontspanning en performance. Die gestileerde omgeving ontgroeit beetje bij beetje de paradijselijke, florale wereld waarin haar figuren zich aanvankelijk bevonden. Een wereld die mee geïnspireerd werd door haar verblijf in Benin, waar kleur en florale motieven op de voorgrond staan. Kleur, patronen en compositie blijven prominent aanwezig. Vanessa nodigt met haar actuele werk de kijker uit om de schijnbare schoonheid van het beeld te bevragen en kijkt daarbij met een kritische blik naar het beeld dat van de vrouw neergezet wordt. De link naar de modewereld blijft hierbij aanwezig maar vanuit een heel verschillend oogpunt. Vanessa heeft haar atelier in het heuvelachtige Ronse. Je komt er terecht in een wereld vol feminiteit en kleur waar zelfs op een donkere dag een beetje zon schijnt. 

Dupani (Ankie Dupont °1996) studeerde in 2018 af aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. In haar schilderijen treden ritme en kleur prominent op de voorgrond. Via kleur brengt ze emoties tot expressie. Haar werk groeit organisch. Daarbij zoekt ze het spanningsveld op tussen energie en rust. Tijdens die zoektocht naar harmonie in de chaos van creatie, dringen zich figuren op die reflecteren naar een droomwereld. Surrealistische vormen, soms geworteld in een mythologische wereld, soms geïnspireerd door aboriginal kunst. Die figuren komen tijdens het creatieproces tot leven en worden door Dupani op organische wijze vorm gegeven tot een fantasiewereld. Haar werk wordt gelaagd opgebouwd. Ze gebruikt daarvoor sneldrogende, hoog gepigmenteerde acrylverf die ze in meerdere lagen over en tegen elkaar plaatst, waardoor diepte en dynamiek ontstaat. De wereld van Dupani reflecteert onderwaterwerelden, fauna en flora diep in een woud van verbeelding waarin je telkens nieuwe details kan ontdekken. Met haar werk gaat ze op zoek naar de kosmische verbinding tussen mens, dier en natuur. Haar atelier is afgebakend in haar appartement en is daardoor letterlijk verweven met haar dagelijkse leefomgeving. Het ademt haar creatieproces en wordt opgevrolijkt door een speelse jonge hond die, wie weet, ooit haar werk mee inspireert. 

In the "poetry of colour" worden de voorgenoemde kunstenaars geflankeerd met nieuw werk van Kris De Plecker en Liesbeth Braeckman - eerder te zien bij Intra Muros Art Gallery

Koningin Astridlaan, 8

9840 De Pinte

Tel. 0495622522

info@intramurosartgallery.be

instagram@intramuros.artgallery

facebook@intramurosartgallery